5 tips voor het vinden van de perfecte shampoobar

5 tips voor het vinden van de perfecte shampoobar

 

Je hebt besloten om minder plastic te gaan gebruiken in je badkamer. Super goed besluit! De planeet zal je dankbaar zijn. Maar nu betreed je dus de wereld van de verpakkingsvrije verzorgingsproducten en die is langzamerhand best wel groot geworden. Je ziet door de bomen het bos niet meer… Wellicht heb je geen idee waar je op moet letten wanneer je (voor het eerst) een shampoobar aanschaft en kun je wel wat hulp gebruiken. Daarom heb ik voor jou 5 tips voor het vinden van de perfecte shampoobar op een rijtje gezet, zodat je weet welke je zou kunnen kopen.

 

Tip 1: Less is more!

Dat is natuurlijk met heel veel dingen, maar dat is vooral met ingrediënten van verzorgingsproducten. Om een goede shampoobar te maken heb je eigenlijk maar heel weinig soorten grondstoffen nodig. Dus als je een shampoobar met heel veel en heel moeilijke ingrediënten ziet, laat hem maar liggen. Misschien bespaar je hiermee wel op plastic, maar de kans is groot dat je nog altijd troep in je haar en op je hoofd smeert. Wat vervolgens via het afvoerputje de natuur in gaat. En dat is natuurlijk wat je wil voorkomen!

 

5 tips voor het vinden van de perfecte shampoobarTip 2: Heel felle kleuren zijn niet natuurlijk!

En als ze toevallig wel natuurlijk zijn, moeten er grote hoeveelheden kleurstof in zijn verwerkt die behalve de kleur totaal niets toevoegen aan de shampoo zelf. Maar al dat kleurstof heeft natuurlijk wel gewicht wat wordt afgesnoept van de werkzame en verzorgende ingrediënten van die bar van 70 gram. Dus eigenlijk, hoe feller de shampoobar, hoe minder effectief en verzorgend je bar is en hoe minder lang hij meegaat.

 

Tip 3: Een heel sterke geur die lang blijft hangen is niet natuurlijk!

Heerlijk is dat, wanneer je de geur van je shampoo nog uren blijft ruiken nadat je je haar hebt gewassen. Maar wist je dat natuurlijke geuren eigenlijk vluchtig zijn? Dat wil zeggen dat ze niet zo lang blijven hangen. Als je dus een shampoobar treft die erg sterk en lang ruikt, kun je er wel van uitgaan dat er een synthetische en niet natuurlijke parfum is gebruikt. Deze zijn vaak irriterend en bijtend en wil je liever niet op je huid smeren. Dus misschien is het jammer, maar voor een natuurlijk en ‘gezonder’ product kun je die lekkere ruikert beter laten liggen.

 

SLSTip 4: SLS is een No-Go!

Sodium Laureth Sulfate is het meest gebruikte ingrediënt in de markt van verzorgingsproducten. Het zit in de meest gangbare tandpasta (wat je gebruikt in je mond) en zelfs in Zwitsal voor pasgeboren baby’s. Producenten voegen dit toe omdat het een lekker goedkoop product is en omdat het lekker schuimend werkt. Maar wist je dat SLS zeer bijtend en irriterend is? Het maakt al in kleine concentratie de buitenste huidlaag stuk en kan dus voor wondjes zorgen. Niet iets wat je in de shampoobar (of welk soort verzorgingsproduct dan ook) wilt terugvinden dus. Dus check de ingrediënten; zit er SLS in? Vooral niet kopen dus.

 

Tip 5: Palmolie is echt niet nodig!

PalmoliePalmolie is naast SLS ook zo’n goedkoop middel dat in ongelofelijk veel producten verwerkt zit. Het is het middel wat producten hun structuur of vastigheid geeft. Op zich is er ook niets slechts aan dit product; het is vegan, het smeert lekker en is ook nog verzorgend voor je huid. Maar toch kun je producten met dit ingrediënt beter vermijden. Het is namelijk een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld en voor de aanleg van oliepalmplantages worden grote stukken regenwoud gekapt, met alle gevolgen van dien. Dit maakt palmolie ineens een product wat grote stukken van de wereld met de bewoners die daarop leven, onherstelbaar verwoest. En duurzame palmolie dan? Een mooi initiatief maar helaas is dat in de praktijk meestal niet echt haalbaar. Dus nee, als je om de wereld geeft kun je een shampoobar met palmolie ook maar beter vermijden.

Dit waren mijn 5 tips voor het vinden van de perfecte shampoobar. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad!

Heel toevallig 🙂 voldoen de shampoobars van Hoofd en lijfzaken aan alle voorwaarden waaraan een goede en natuurlijke shampoobar moet voldoen. Dus kijk hier gauw welke shampoobar het beste bij jou past!

 

Welke bronnen heb ik voor mijn artikel gebruikt? Onder andere deze, deze en deze. 

Leave a comment