5 voordelen van DIY

Zelf je verzorgingsproducten maken? Wat een gedoe! Je kan alles gewoon in de winkel halen! Dan zal je wel gek zijn toch, om het zelf te gaan maken? Of niet… Hier geef ik je 5 voordelen van DIY.

De 5 voordelen van DIY
5 voordelen van DIY
1. Je bespaard geld

Wanneer je de grondstoffen van verzorgingsproducten aanschaft zal je in eerste instantie misschien even diep in de buidel moeten tasten. Want grondstoffen zitten in grote verpakkingen en hoewel de prijs daarvan over het algemeen niet heel hoog is, als je 6 verschillende ingrediënten nodig hebt, telt het op een gegeven moment op. Maar, met al die ingrediënten die je dan wel weer ontzettend lang en voor dat geld kan je zelf heel veel meer producten maken dan dat je voor hetzelfde bedrag kant en klare spullen in flessen had gekocht. Ook met ingrediënten voor verzorgingsproducten is het meestal zo dat hoe meer je ervan koopt, des te voordeliger je uiteindelijk uit bent.

2. Je weet wat er in je producten zit

Wanneer je zelf aan de slag gaat bepaal je helemaal zelf wat je in je producten stopt en kun je zelf voor de beste en meest verzorgende ingrediënten kiezen. Vloeibare shampoo van de meeste bekende merken zitten vol met agressieve ingrediënten die je weliswaar zijdezacht haar geven of je haar ontwarren, maar die aan de andere kant enorm irriterend voor je huid zijn. Die ingrediënten trekken bij elke wasbeurt door de huid het lichaam in en ongemerkt kun je hier, mocht je er gevoelig voor zijn, best wel eens last van kunnen hebben.

DIY Verzorgingsproducten
3. Het is beter voor het milieu

Doordat je je grondstoffen in grotere verpakkingen koopt, en niet per product een apart flesje aanschaft, bespaar je ontzetten veel afval. Daarbij zijn jullie schadelijke ingrediënten die ik de regulieren shampoo zitten niet alleen slecht voor jou, maar ook voor het milieu. Micro plastics stromen met het water de riolering in en die zijn te klein om uit gefilterd te worden. Door zelf producten te maken en deze ingredienten juist te vermijden, zorg je niet alleen beter voor jezelf maar ook voor het milieu.

4. Je weet ook wat er niet in je producten zit

In flessen met vloeibare shampoo zitten stoffen die je liever niet gebruikt. Maar wat er ook in zit is heel veel water. Kijk maar eens op de verpakking, geheid is het het eerste ingrediënt op de lijst. En daarvoor ga je natuurlijk niet betalen als je het ook zonder water kan maken. Water is tenslotte al voldoende aanwezig als je je wast. Als je erbij nadenkt is het eigenlijk te zot voor woorden dat de shampoo in flessen voor meer dan 80% uit water bestaat. Zo veel plastic en geld zou je kunnen besparen als je zou overstappen naar shampoo in vaste vorm.

5. Je kan kiezen voor de ingrediënten die het beste bij je passen

Wanneer je aan de slag gaat met je eigen shampoo bar zijn er gelukkig ook ingrediënten die zowel goed voor je zijn én je haar mooi maken en die je bovendien kan verwerken tot een waterloos shampoo blok. Wil je dat het een lekker luchtje heeft? Geen probleem, voeg gewoon een paar druppels etherische olie naar smaak toe. Wil je je haar extra verzorgen? Geen probleem, voeg extra verzorgende ingrediënten toe. Wil je je haar wat langer fris houden? Ook daarvoor kun je zelf je extra ingrediënten kiezen en toevoegen. En dat allemaal met hetzelfde recept en in dezelfde tijd.

En dat geldt eigenlijk voor alle producten die je zelf kan maken. Er is een basisrecept, maar die kan je aanpassen naar je eigen wensen en smaken. En dat alles voor een fractie van de prijs die je in de winkel betaald en waarbij je ook nog een bijdrage doet aan het behoud van het milieu. Wat wil je nou nog meer?

Als je nog redenen nodig had om zelf aan de slag te gaan met je eigen verzorgingsproducten heb ik je nu wel de 5 voordelen van DIY gegeven. Dus hup, aan de slag! Je zou bijvoorbeeld met de DIY Shampoobar kunnen beginnen. Succes!

Leave a comment