DIY body of handbars

Is dat eigenlijk makkelijk? Het maken van een DIY body of handbar? Nou, er zijn wel wat dingen waar je op moet letten. Daarom wil ik graag dit recept met jullie delen.

Toen ik erachter kwam wat er eigenlijk allemaal in de zeep zit, die ik dagelijks op mijn lijf smeerde en toen ik me realiseerde hoeveel plastic ermee gemoeid is, was de stap naar natuurlijke zeep snel gemaakt. Maar toen kwam ik er al snel achter dat natuurlijke zeep, die bovendien ambachtelijk gemaakt is, eigenlijk niet te betalen is. Voor een klein blokje betaal je zo al tussen de 7 en 10 euro! En dan nog zitten er dingen in die ik niet thuis kan brengen. Dat moet beter kunnen, dacht ik. En bovendien een stuk goedkoper! De DIY Body of Hand bar was geboren.

Een van mijn eerste bars

Dus ben ik begonnen met het maken van mijn eigen zeep. Dit was het eerste verzorgingsproduct wat ik zelf maakte. En inmiddels ben ik lichtelijk verslaafd aan het maken van ambachtelijke zeep. Ik heb er een hoop over geleerd en mijn vaardigheden worden steeds beter. Ik heb er een ander blog over geschreven waarin ik vertel over de verschillende soorten manieren waarop je zeep kan maken en wat zeep eigenlijk precies is. Die kan je hier terugvinden.

Dit recept is het recept waarmee ik begonnen ben en waar ik nog steeds met heel veel liefde en plezier op terugkijk. Inmiddels zijn mijn zepen die ik verkoop ietjes anders qua samenstelling, maar dit recept maakt ook heerlijke DIY body of handbars.

Voordat je begint wil ik je wel even op het hart drukken dat het maken van zeep een chemisch proces is en dus gevaarlijk kan zijn. Gebruik dus beschermende middelen zodat je veilig blijft. Even als voorbeeld; ik was een keer laks (er gebeurd mij toch niets…) en kreeg een druppel zeep met actieve loog een halve centimeter onder mijn oog. Gelukkig hield ik er alleen een klein brandwondje aan over die snel genezen was, maar stel je voor dat… Afijn, sindsdien draag ik trouw mijn handschoenen en bril wanneer ik zeep maak. En als je mij niet gelooft… Kijk hier dan maar.

Veel succes!

Recept DIY Body of handbar

Met dit recept maak je ongeveer 4 zeepjes.

DIY Body en handbar
Benodigdheden:
 • Beschermende handschoenen
 • Beschermende bril
 • Een (oude) pan of schaal met deksel die in de oven kan
 • Een nauwkeurige weegschaal
 • Hittebestendige schaaltjes (geen metaal of aluminium)
 • Hittebestendige lepels (geen metaal of aluminium
 • Staafmixer
 • Zeepmal, vormen of doosjes van bij voorkeur siliconen (bv een cupcakemal)

Ingrediënten:

 • 150 gram olijfolie
 • 200 gram gesmolten kokosolie
 • 45 gram NatriumHydroxide korrels (te verkrijgen bij de drogist of bouwmarkt)
 • 123 gram water
 • 2 eetlepels glycerine
 • 1 eetlepel Etherische olie naar smaak
 • Voor kleur, een half bakje fijngestampte oogschaduw in een kleur naar keuze

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden en zorg dat je alle benodigde spullen binnen handbereik hebt. Meet de olijfolie, de kokosolie, de NatriumHydroxide en het water nauwkeurig af in aparte bakjes. Ik hoor je al denken. Natriumwat?! Dat is toch hartstikke slecht spul? Ja, hoewel het wel een ‘natuurlijk’ product is, kom je er als je die korrels zo op zou snoepen niet al te best van af. Maar wanneer het lang genoeg verwarmt is, wordt dit geneutraliseerd en zorgt het voor de schuimende eigenschap van zeep. Dus trek voor nu alvast de beschermende handschoenen aan en zet de bril op.

Giet de olijfolie met de gesmolten kokosolie in de pan.

Giet het afgewogen water in een bakje en giet de NatriumHydroxide voorzichtig erbij. Roer met een hittebestendige lepel voorzichtig door. Er begint een chemische reactie waardoor Natronloog ontstaat. Het bakje wordt warm  en er komen dampen van af die je beter niet in moet ademen. Het zou verstandig zijn deze stap buiten uit te voeren.

Giet de Natronloog in de pan met olie

Mix het mengsel voorzichtig met de staafmixer. Mix totdat het de consistentie krijgt van gele vla en het mogelijk is om er strepen te trekken. Dit duurt een aantal minuten.

Doe de deksel op de pan en zet deze voor 15 a 25 minuten in de oven.

Maal of stamp de oogschaduw zo fijn dat er geen korreltjes meer inzitten en vermeng deze met de glycerine en de etherische olie.

Wanneer het mengsel begint te rijzen, is het klaar en haal je de pan voorzichtig uit de oven. Pas op, het ziet er nu uit als iets stevigs, zoals puree of appelmoes, maar het is nog steeds erg vloeibaar, houd je pan dus recht.

Roer het zeepmengsel even goed door zodat het een beetje afkoelt.

Meng het glycerine mengsel stevig door het zeepmengsel.

Schep de zeep nu in je mail. Werk snel, omdat het afkoelt zal het snel stollen.

Laat de zeep helemaal hard worden. Zet het voor een nacht weg, zet het een paar uur in de koelkast of voor een tijdje in de vriezer. Als de zeep helemaal uitgehard is kun je je DIY Body of handbar gelijk gaan gebruiken.

Enne, als je hier toch allemaal geen zin in hebt, geen probleem! Dan bestel je ze gewoon bij mij! Dat kan hier!

Leave a comment