De beste DIY Conditionerbar

DIY Conditioner bar
Een van mijn eerste conditionerbars

Het lijkt erg moeilijk te zijn om een conditionerbar te maken die een beetje werkt. DIY Conditionerbar of van een groot bedrijf. Ik heb op de markt er nog geen gevonden die mijn lange lokken een beetje zachter en makkelijker doorkambaar maakt. En geloof me, ik heb er heel wat geprobeerd! Toen ik me net bewust werd van de impact van plastic en de schadelijke ingredienten die je terugvindt in de meeste haarproducten kocht ik het ene na het andere blokje. Toen dat weinig succesvol bleek allemaal, mijn haar bleef maar een wirwar van klitten, ben ik zelf weer even overstapt op een product in een plastic fles. Je moet toch wat nietwaar?

Maar toen ging ik zelf aan de slag met het maken van producten. En wat denk je? Ik vond een recept wat me heel erg goed beviel! Inmiddels heb ik dat recept, ik heb geen idee meer wie de auteur ervan was, wel weer een een beetje aangepast naar mijn eigen voorkeuren. Maar dan heb ik nu toch wel echt iets wat werkt! Daarom deel ik het graag met je.

De meeste ingrediënten zullen je zo op het eerste gezicht vast niets zeggen. En helaas zijn ze ook niet allemaal zomaar bij de drogist te verkrijgen. Daarvoor moet je zijn bij gespecialiseerde webshops zoals het Franse Aroma-Zone of het Duitse Dragonspice. In mijn artikel over ingrediënten vertel ik uitgebreid wat alles precies is en hoe je eraan kan komen.

Dus hierbij toch een fijn recept wat geschikt is voor één bar DIY Conditionerbar van ongeveer 100 gram ten grote van een cupcake.

Recept DIY Conditionerbar
Ingrediënten:
 • 60 gram BTMS (behentrimonium methosulfate)
 • 10 gram Cetyl Alcohol
 • 20 gram Kokosolie
 • 6 gram Phytokeratine
 • 2 gram vitamine E
 • Eventueel 2 gram Phyto’lizz
 • Eventueel 5 druppels essentiële olie naar keuze
 • Eventueel voor kleur een half bakje fijngemalen oogschaduw of micapoeder
 Benodigdheden:
 • Een glazen kom
 • Een pan waar de kom in past maar de bodem niet raakt
 • Een siliconen mal
 • Garde of vork
Wat moet je doen:
DIY Conditionerbar
Smelten van BTMS

Weeg in een glazen kom de 60 gram BTMS,  de 10 gram cetyl alcohol en de 20 gram kokosolie nauwkeurig af. Plaats de glazen kom op een pan met kokend water en smelt de ingrediënten au bain-marie tot een glad mengsel. Haal de kom van het vuur en voeg 6 gram phytokeratine , 2 gram vitamine E toe en eventueel de Phyto’lizz, de essentiële olie en de kleurstof. Roer het mengsel goed door met een garde of vork want Phytokeratine smelt niet, maar moet wel goed verdeeld zijn.

Zolang het mengsel in de warme kom blijft, is het vloeibaar dus kun je nog eventueel ingrediënten toevoegen. Giet, wanneer je mengsel compleet is, het dan snel en vloeiend in de mal. Het zal nu snel stollen dus het moet ineens goed.

Na een uur stollen op kamertemperatuur is je eigengemaakte DIY Conditioner bar klaar voor gebruik!

Je gebruikt deze DIY Conditionerbar nadat je je haar gewassen hebt met een shampoobar en je haar schoon en warm is van het water. Verwarm de bar dan even in de warme straal en veeg de bar dan als een soort borstel van boven naar beneden door je haar. Het zal niet zo gaan schuimen als bij de shampoobar, maar je zult zeker voelen dat er product worden afgegeven. Vind je het niet genoeg? Verwarm hem dan nog even en probeer het opnieuw. Heb je genoeg priduct, leg de bar dan weg en verdeel het even goed door het haar. Laat het dan een paar minuten uitrekken terwijl je de rest van je lijf wast en spoel het daarna goed uit.

Enne, als je helemaal geen zin in hebt in DIY, geen probleem. Dan bestel je ze gewoon bij mij! Dat kan hier!

Leave a comment