DIY Shampoobar

Zelf een DIY shampoobar maken! Wie had gedacht dat het zo makkelijk is..? Ik niet in ieder geval.

Toen ik overstapte van de shampoo in een fles met alle mogelijke toevoegingen die niet zo goed voor je zijn, naar een shampoo bar, ging dat niet zonder slag of stoot. Ik had bedacht dat ik minder plastic wilde verbruiken en heb gewoon
online een blok gekocht op de eerste de beste site die ik tegen kwam. Ik had geen idee welke goed was, dus op goed geluk! Maar helaas, dit pakte niet helemaal goed uit. Na de eerste wasbeurt leek het alsof er een vettig laagje op
mijn haar achterbleef. Het hing ook in doffe strengen langs mijn gezicht. Nee, minder plastic gebruiken was een nobel doel, maar niet ten koste van dit haar. Maar ok, ik wilde de shampoo bar niet helemaal afschrijven en heb toen
maar eens online onderzoek gedaan naar wat er eigenlijk fijn was. Toen kwam ik uit bij Lush. Echt een geweldige winkel waar ze minstens de helft van hun zonder verpakking verkopen. Daarbij hebben ze ook geweldige service, dus ik was direct fan. Maar er zit ook wel een nadeel aan, en dat is dan voornamelijk de prijs.

DIY Shampoobar
Sodium Coco Sulfaat

Dus ik naar de winkel en gevraagd wat ik het beste kon gebruiken. Nou, ik heb flink ingeslagen! Een shampoo bar, een conditioner bar, dagcrème bar en een bodylotion bar. En de rekening was dus niet misselijk. Voor die 4 producten kon ik meer dan € 50,- aftikken. Maar, dacht ik, ik doe er ook vreselijk lang mee, dus misschien is het de investering wel waard? Ja, dat is misschien ook wel zo. Het zijn ook gewoon heel goede producten. Maar het blijft een hoop geld. En aangezien dat tegenwoordig niet onverminderd meer binnenstroomt, moest ik toch iets anders verzinnen.

Dus begon ik zelf te experimenteren. En als zeg ik het zelf, dat ging vrij snel al best wel heel erg goed. Ik vond een recept wat eigenlijk heel erg goed was. Met een paar kleine aanpassingen heb ik het geperfectioneerd en het me eigen gemaakt zodat ik het in grotere hoeveelheden kan maken. Maar voor jullie heb ik dit basisrecept eens opgeschreven.

Met dit recept maak je genoeg om 1 DIY shampoobar te maken ter grootte van een een cupcake. Succes!

En als je denkt, meh, in al dat gedoe heb ik echt geen zin. Kijk dan even hier, waar ik het werk al voor je gedaan heb. 😉

Recept

Ingrediënten:
  • 50 gram Sodium Coco Sulfaat (SCS); dit kan je hier kopen
  • 8 gram Kokosolie
  • 4 gram Sheaboter
  • 8 gram/ml gedestilleerd water of gekookt water
  • eventueel 10 druppels etherische olie naar smaak
  • eventueel een kwart doosje fijngemalen oogschaduw
Benodigdheden:
  • Een nauwkeurige weegschaal
  • Hittebestendige schaal
  • Hittebestendige lepels
  • Mal, bijvoorbeeld een cupcakemal
Wat moet je doen:

Weeg de ingrediënten nauwkeurig af. Verwarm de SCS met het gedemineraliseerde water au bain marie. Het smelt niet echt, maar het wordt wel een soort van kleverige substantie. Het duurt even voordat het dat stadium bereikt, dus heb wat geduld. Als het kleverig en warm is roer hier vervolgens, nog steeds au bain marie, de kokosolie en de sheaboter door.

DIY Shampoobar
Mijn eerste shampoobars

Als alles goed gesmolten en door elkaar gemengd is, kun je het van het vuur afhalen en de etherische olie en eventueel de kleurstoffen toevoegen. Mocht je nog wat willen toevoegen aan voedende ingrediënten, kan dat ook nu.

Schep de DIY shampoobar nu in de vorm. Je moet nu wel een beetje haast maken want zodra de substantie de hete pot verlaat, zal het gaan stollen. Het makkelijkste is om een siliconen vorm te gebruiken, zodat je de shampoo bar er weer makkelijk uit krijgt wanneer deze hard is. De bar wordt vanzelf wel hard, maar als je geen geduld hebt kun je de vorm even in de vriezer hij sneller uithardt. Na een dag of twee is alle vocht uit de DIY shampoobar verdampt en is hij zo ver uitgehard dat je hem kan gebruiken.

Geniet ervan!

Als je de smaak te pakken hebt en je nog meer DIY wilt, kijk dan even hier voor het recept van een DIY Conditionerbar!

Leave a comment