Waarom je beter een blok zeep kunt kopen

Waarom je beter een blok zeep kan kopenVeel mensen vragen zich af waarom je beter een blok zeep kunt kopen. Want, ‘een blok zeep is helemaal niet hygiënisch. Iedereen wrijft z’n vieze bacillen handen daar maar overheen. Nee hoor, een zeeppompje met vloeibare zeep is veel schoner!’

Klinkt dat bekend in de oren? Misschien denk je er zelf ook wel zo over. Vind je het maar een vies idee, zo’n zeepblok om je handen mee te wassen. Nee, zo’n antibacteriële zeep in een pompje is wat je nodig hebt, vooral in deze tijden van virussen en handen wassen. Maar is dat eigenlijk wel zo? En worden je handen echt minder schoon van een zeepblok? Is het inderdaad minder hygiënisch? In deze blog ga ik daar eens helemaal induiken. En hopelijk wordt het dan voor eens en voor altijd duidelijk, waarom je beter een blok zeep kunt kopen.

Waarom gebruiken we zeep

Laten we bij het begin beginnen. Waarom gebruiken we eigenlijk zeep bij het schoonmaken van de handen? Dat is omdat zeep, in wat voor vorm dan ook, vuil en vet makkelijk oplossen en daarmee samen met water makkelijk van je huid laten oplossen. Zonder zeep je handen wassen is geen goed idee, want daarmee blijven er een hoop bacteriën aan je handen zitten. Ze lijken misschien schoon, maar dat zijn ze niet. Dus iets van zeep zal wel handig zijn.

Antibacteriële zeep

Nu zal je dan misschien kiezen voor een antibacteriële zeep zodat die bacteriën echt geen enkele kans hebben. Helaas werkt het alleen niet zo. Er is namelijk geen bewijs dat antibacteriële zeep beter werkt dat gewone zeep en water. Het werkt in ieder geval niet tegen de verspreiding van virussen of ziektekiemen. Sterker nog, het maakt juist de huid alleen maar erg droog en kan voor irritatie zorgen. Antibacteriële zeep dood daarnaast ook de goede bacteriën die op de huid leven, waardoor de flora van de huid wordt verstoord en slechte bacteriën meer de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. In het slechtste geval kun je dan vatbaarder worden voor allergieën en veel naardere dingen die tot antibioticaresistentie en kanker kunnen leiden. Als laatste zijn bacteriedodende middelen erg slecht voor het milieu. Dit omdat ze moeilijk afbreekbaar zijn en door het handen wassen met ons afvalwater in het milieu terecht komen, waar ze daar ecosystemen kunnen verstoren.

Voor je blok zorgen

Waarom je beter een blok zeep kan kopen

Ok, antibacteriële zeep valt dus af. Maar dan nog is ‘gewone zeep’ in de flesje een stuk hygiënischer toch? Nee hoor, zo’n blok is net zo schoon of vies als zeep in een fles. Denk maar even wat er voor viezigheid er allemaal aan een pompje kan zitten… Alleen moet je dan wel een beetje voor je blok zorgen. Mocht je nou veel vuil op je handen hebben, hou het blok dan nog even onder de kraan wanneer je je handen wast om het er van af te laten lopen. Daarbij het is belangrijk dat de zeep tussen de wasbeurten door kan drogen. Als je hem op een uitlegbakje legt zodat hij uit het water ligt, krijgen bacteriën geen kans zich erop te nestelen. Bacteriën houden van een lekker vochtige omgeving, dus als je je zeep in het water laat liggen is hij inderdaad minder hygiënisch. En in zo’n plasje water lost de zeep nog veel sneller op ook, wat echt heel zonde is.

Chemische toevoegingen

In een blok zeep zitten meestal minder of geen chemische toevoegingen. Die zijn voor vloeibare zeep wel nodig zodat het langer goed blijft en er geen schimmels ontstaan. Kijk voor de grap maar eens op de ingrediëntenlijst van de zeep die je in huis hebt. Ik durf te wedden dat het een hele lijst is waarvan je het grootste gedeelte niet bekend voorkomt. Al die chemische toevoegingen kunnen voor een droge huid en irritatie zorgen en andere nare klachten.

Plastic vrij

Plastic vervuiling

Het laatste voordeel van het gebruiken van een vast blok zeep is het ontbreken van een verpakking. Zeep die voor meer dan 80% uit water bestaat zit doorgaans in een plastic fles met een pompje. Uit zo’n pompje komt vaak veel te veel zeep tegelijk uit, waardoor het product snel alweer op is en je weer een nieuw fles moet kopen. Buiten dat dat gewoon erg veel geld kost, is al dat plastic ook erg slecht voor het milieu. Als je je bedenkt dat we met z’n allen per jaar zo’n 250.000.000.000 kilo plastic maken, de helft maar een keer gebruikt wordt en plastic zo’n 1000 jaar kan blijven bestaan, is het wel aardig om daar een beetje in te minderen.

Conclusie

Dus. Een blok zeep is, mits je er goed voor zorgt, helemaal niet minder hygiënisch. Het is een stuk goedkoper omdat je er langer mee doet en je er kleine hoeveelheden van gebruikt. Het is beter voor je huid en je gezondheid en je draagt ermee bij aan een beter milieu.

Ik kan dus echt geen enkele reden meer bedenken om een zeeppompje te verkiezen boven een zeepblok. Jij wel? Dat is waarom je beter een blok zeep kunt kopen.

Wil je gelijk kijken wat ik allemaal heb? Hier vind je alle handzepen op een rijtje!

En wil je weten hoe ik aan deze wijsheid kom? Dat heb ik hier gevonden.

Leave a comment