Waarom overstappen naar natuurlijke Deodorant

De meeste mensen gebruiken dagelijkse verschillende soorten verzorgingsproducten zonder vaak na te denken over de wat de gevolgen kunnen zijn van die producten voor onze gezondheid. Een van die producten is deodorant. Wist je wel dat de meeste gangbare deodoranten schadelijke stoffen bevatten die mogelijk op lange termijn onze gezondheid kunnen schaden? Gelukkig is er een alternatief: natuurlijke deodorant.

Schadelijke stoffen in traditionele deodorant

Traditionele deodoranten bevatten vaak ingrediënten zoals aluminium, parabenen, en synthetische geurstoffen. Aluminiumverbindingen worden gebruikt om transpiratievocht te verminderen door de zweetklieren af te sluiten, wat effect werkt tegen zweetgeur en natuurlijk heel aantrekkelijk klinkt. Maar toch wordt dit middel de laatste jaren steeds meer in verband gebracht met borstkanker en neurologische aandoeningen. Daarnaast worden er parabenen als conserveermiddelen en synthetische geurstoffen toegevoegd die het hormoonsysteem verstoren en in verband worden gebracht met verschillende nare gezondheidsproblemen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar het idee dat die stoffen de hele dag op een van de warmste plekken van je lichaam zitten en door je huid in je bloedbaan trekken vind ik geen fijne.

De overgang naar natuurlijke deodorant en de detox periode

Dan is het natuurlijk een no-brainer om over te stappen op natuurlijke deodorant. Maar hoewel het makkelijk klinkt, kan het toch moeilijkheden opleveren. Wanneer je overstapt van traditionele deodorant naar natuurlijke deodorant, kan het zijn dat je lichaam een detox periode moet doormaken. Dit komt doordat je lichaam eraan moet wennen dat de blokkerende stoffen die in je traditionele deodorant zaten er nu niet meer zijn. Tijdens deze periode kan het zijn dat je meer gaat zweten en zelfs dat je meer zweetgeur kan hebben. Dit kan een paar dagen tot een week duren, dat kan per persoon verschillen. Toch is het het waard hier even doorheen te gaan. Wees geduldig en geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe manier van fris blijven.

Waarom baking soda geen ideaal natuurlijk ingrediënt is

Wanneer je kijkt naar de ingrediënten van de meeste natuurlijke deodoranten zie je dat ze vaak baking soda bevatten. Baking soda is een natuurlijk ingrediënt en super effectief in het neutraliseren van geurtjes. Toch gebruik ik het niet in mijn deodorant omdat het enorm irriterend kan zijn voor de gevoelige huid, vooral wanneer je het dagelijks onder je oksels smeert. Doordat het een hoog PH (tussen de 9 en 15) heeft kan het leiden tot irritatie, roodheid en zelfs uitslag. Omdat backing soda dat effect ook op mij heeft, wilde ik dat ingrediënt koste wat kost niet gebruiken in mijn eigen deodorant.

Welke ingrediënten dan wel?

Voor mijn deodorant ben ik lang op zoek geweest naar ingrediënten die wel fijn zijn voor de huid en die dan ook nog eens doet wat het doen moet; namelijk zorgen dat je niet naar zweer ruikt gedurende de dag. Gelukkig is dat gelukt!

De basis van mijn deodorant bestaat uit Arrowroot poeder. Een poeder gemaakt van de pijlwortelplant wat super goede absorberende eigenschappen heeft. Het helpt overtollig vocht op te nemen en houdt je oksels droog en fris gedurende de dag, zonder de poriën te verstoppen.

Zinc poeder staat bekend om zijn natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Het werkt in deodorant door de groei van bacteriën die geur veroorzaken te remmen, zelfs wanneer je je serieus in het zweet werkt. Daarnaast helpt zinc poeder de huid te kalmeren en te genezen, wat het een fijn ingrediënt maakt voor mensen met gevoelige of geïrriteerde oksels.

Kokosolie, sheaboter, zoete amandelolie en avocado olie zijn rijk aan voedende vetzuren en antioxidanten die de huid hydrateren en verzachten. Ze dringen diep door in de huid, waardoor deze glad en gehydrateerd blijft, terwijl ze tegelijkertijd een beschermende barrière vormen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Essentiële oliën voegen niet alleen een heerlijke geur toe aan natuurlijke deodoranten, maar geven ook extra ondersteuning voor de huid en je gezondheid. Mijn deodorant is te verkrijgen in 4 verschillende variaties waarvan er 3 een combinatie van essentiële oliën bevatten. De oliën die ik hiervoor gekozen heb hebben bijvoorbeeld antibacteriële of kalmerende eigenschappen die je gedurende de hele dag zal blijven ruiken en je een fijn gevoel geven.

Vitamine E, een super sterke antioxidant, helpt vrije radicalen te neutraliseren en de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden. Door te toevoeging van vitamine E werkt de deodorant niet alleen beter, maar krijgt je okselhuid ook de extra verzorging die het gebruiken kan. Ook zorgt het ervoor dat de deodorant lang goed blijft.

Conclusie

Deodorant met al het goede dat de natuur te bieden heeft en ook nog eens doet wat het zou moeten doen. Het kan echt! Vermijd schadelijke chemicaliën te vermijden en verbeter je algemene gezondheid. Door de overstap te maken, geef je je lichaam de kans om te detoxen van schadelijke stoffen en kies je voor een veiliger en milieuvriendelijker alternatief. Ga jij die stap nemen?

Leave a comment