Wat is de impact van plastic? Weet jij het? Je ziet het wel eens voorbijkomen. Uitspraken over plastic, hoelang deze blijven bestaan en hoe vervuilend het is voor de natuur. Het is allemaal niet erg bemoedigend als ik alles zomaar mag geloven. Maar hoe zit het nou eigenlijk met plastic? Is het echt zo slecht en moeilijk af te breken? Ik heb het voor je uitgezocht. Zodat we op basis van echte feiten kunnen bepalen of het het waard is die extra moeite te doen om plastic zo veel mogelijk uit ons leven te bannen.
Wat is plastic eigenlijk?
Plastic ontstaat uit verschillende chemische verbindingen die door scheikundige processen worden gemaakt. Het is opgebouwd uit een enorme rij van moleculen die ontstaat door synthese met als grondstof koolwaterstoffen die afkomstig zijn uit de olieraffinage.
Tegenwoordig zijn het grootste deel van plastic gemaakt van polyethyleentereftalaat (PET), wat een synthetische plastic is op basis van petroleum. Dit soort plastic is het meest sterke, lichtgewicht en flexibele soort plastic dat er is. Benzine en diesel zijn ook op basis van petroleum en we weten allemaal hoe slecht uitlaatgassen zijn voor de luchtzuiverheid. Dus bedenk je dan eens wat een grote hoeveelheid plastic doet met de grond van vuilstortplaatsen. Daarnaast is plastic op basis van petroleum heel erg duurzaam, dat wil zeggen, het vergaat niet zoals natuurlijk producten dat doen en bestaat het een heel stuk langer dan dat je misschien zou willen.
We kunnen er dus wel van uitgaan dat plastic is gemaakt van materiaal dat erg slecht is voor de aarde. En daarbij stellen wetenschappers dat het wel 450 jaar duurt voordat het volledig is vergaan. 450 jaar!! Dus even een makkelijk voorbeeld; de fles waar jouw shampoo in zit, is in ongeveer 2 weken leeg als je regelmatig je haar wast en dan is de fles opeens afval geworden. Op twee weken gebruik is er 21.600 weken nodig om dat flesje af te breken. Dat is toch te gek voor woorden?!
Microplastics
Maar goed, zal je misschien denken. Als je lang genoeg wacht breekt het wel af. Maar helaas, ook hier heb ik slecht nieuws voor je. Wanneer een flesje of een zakje plastic afbreekt verandert het in hele kleine stukjes plastic, microplastics. Deze zijn zo klein dat ze met het blote ook niet te zien zijn en zijn te vinden in het water van onze planeet en drijven voor altijd de wereld rond. Ze verzamelen zich in vissen, in ons eten, in ons grondwater en in ons zelf. En helaas is ons lichaam er niet op gemaakt om plastics te verteren of af te voeren en dus blijft het daar. In organen, darmen en het bloed. We hebben nog niet lang genoeg met dit fenomeen te maken om precies te weten wat dat voor ons betekent, daar is meer onderzoek voor nodig, maar ik gok dat het niet gezond is en het ons geen goed doet.
Recycling
Toch is er ook wel goed nieuws wat betreft plastic en wordt er al een hoop goed gedaan. Namelijk via recycling. In Nederland wordt ongeveer 50% van het verzamelde plastic gerecycled. Dat lijkt misschien weinig, maar wereldwijd ligt dit aantal op slechts 14% procent en beland zelfs meer dan 30% gewoon los in de natuur. Dus in dat opzicht doen we het echt heel erg goed. Sinds een jaar of 10 wordt het PMD afval in Nederland apart opgehaald en gerecycled. Dat lukt alleen met het plastic wat zuiver genoeg is. Wanneer er etensresten, etiketten of ander niet plastic tussen zit wordt het alsnog naar de verbrandingsoven gebracht. Het plastic wat wel geschikt is voor recycling wordt gesorteerd, versnippert en gesmolten om zo weer verwerkt te worden in nieuwe producten.
Het is het waard
Weet je nu wat de impact van plastic is? Ik moet zeggen dat ik halverwege van het onderzoek voor dit artikel nog pessimistischer werd over plastic dan dat ik al was. Maar gelukkig waren er al eerder mensen wakker geworden voor het effect ervan en zijn aan het werk gegaan. Natuurlijk is plastic super handig en onmisbaar in ons leven. Maar als we het gebruik ervan maar enigszins kunnen verminderen, zal dat een hoop schelen voor de planeet. Tot die conclusie kunnen we wel komen toch? Het is het waard en het kost niet eens zoveel extra moeite. Denk aan het gebruik van een broodtrommel in plaats van een zakje. De komkommer te kiezen die niet in een plasticje zit.
En natuurlijk het gebruik van plasticvrije verzorgingsproducten. Makkie toch?
Ben je helemaal overtuigd en wil jij je steentje bijdragen op het gebied van plasticvrije verzorgingsproducten? Kijk dan even hier naar het assortiment wat ik voor je heb.
Wil je weten waar ik mijn info vandaan heb? Dit is een hele goede bron.